Hoe kies ik de ideale grootte van mijn TV scherm?

hoe kies ik de ideale grootte van mijn tv schermHoe kies ik de ideale grootte van mijn TV scherm?

De een vindt dat een televisiescherm niet groot genoeg kan, de ander denkt bij het kiezen van een televisie: ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. De grootte van het scherm moet dus passen bij jou en bij jouw woonsituatie. Lees in deze blog wat de ideale grootte is voor jouw TV.
Een tv kopen die te groot of te klein is wordt een miskoop, in dit blog beschrijven wij exact waar je rekening mee moet houden.

Wat is de ideale kijkafstand?

Ieder mens heeft zijn eigen voorkeuren, zo ook bij de ideale kijkafstand in het huis. Voor iedereen is het een persoonlijke kwestie wat hij of zij een ideale afstand vindt. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de ideale kijkafstand van de gemiddelde Nederlander 2,4 keer de schermdiagonaal van de tv in centimeters is. Dit getal is een houvast in de zoektocht naar jouw ideale TV.

Waar komt deze vuistregel vandaan?

Zoals hierboven vermeld komt de vuistregel uit het onderzoek van de Consumentenbond. De proefpersonen kregen de opdracht om bij drie verschillende televisies (met allemaal een andere afmeting) de voor hun ideale kijkafstand te bepalen. Vervolgens werd de afstand gemeten tussen de plek van de proefpersoon en de televisie.

Uit de resultaten kwam naar voren dat de proefpersonen, net als in de bioscoop, voor meerdere ideale kijkafstanden kozen. Wel bleek dat naarmate de televisie groter werd de proefpersonen meer naar achter gingen zitten. Het gemiddelde van alle ideale kijkafstanden komt dus neer op 2,4 keer de schermdiagonaal in centimeters.

Design Meubel Van Sonorous Uit De Ex Serie
Design meubel van Sonorous uit de EX serie

Welke TV grootte past bij mijn tv?

Dit kunnen we nu op basis van de vuistregel uitrekenen. Het enige cijfer wat we nog missen in de formule is de afstand van de beoogde zitplek tot aan de televisie in centimeters. Als je dit hebt opgemeten deel je het berekende aantal centimeters door 2,4.

Stel: de afstand tussen de zitplek en de TV is 200 centimeter, dan bereken je de ideale beelddiagonaal door 200 te delen door 2,4. De ideale beelddiagonaal is in dit geval ongeveer 83 centimeter.

De grootte van een televisie wordt bijna overal ter wereld uitgedrukt in inches. 1 inch = 2,54 centimeter. In het geval voor ons voorbeeld is de ideale tv grootte dus 83/2,54 ≈ 33 inch.

Bekijk in de linkerkolom hieronder welke situatie voor jou van toepassing is. Bekijk dan in de rechterkolom welke schermgrootte het meest ideaal is.

Afstand tussen bank en tv in centimeters –   Schermgrootte

200                                                                          32 tot 43 inch
250                                                                           40 tot 50 inch
300                                                                          43 tot 55 inch
350                                                                           48 tot 64 inch
400                                                                          55 tot 65+ inch

Test de afstand in de winkel

Om er zeker van te zijn dat je thuis niet voor verrassingen komt te staan, is het een prima plan om even een rolmaat mee te nemen naar de winkel en te kijken welke kijkafstanden je prettig vindt. Bekijk of de vuistregel ook voor jou van toepassing is of dat je misschien een uitzondering op de regel bent.

Hoe kies ik de ideale grootte van mijn TV schermDesign meubel van Sonorous uit de ED serie

De ideale afstand hebben we, nu het ideale tv meubel nog

De zoektocht naar de ideale TV grootte zit erop en je hebt je nieuwe televisie binnen., maar dan ben je er nog niet. Om het plaatje volledig te maken, is het nu zaak om op zoek te gaan naar het ideale TV meubel.

Voor een staande televisie bieden wij TV meubels uit de EX serie, voor een hangende televisie hebben wij verschillende TV meubels uit de ED serie. Heb je een vraag naar aanleiding van deze blog of wil je meer informatie over de mogelijkheden van de TV meubels? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Populaire berichten

platenspeler meubel

Platenspeler meubel

Platenspeler meubel De platenspeler meubels van Sonorous kun je ook bestellen als losse bijzettafel platenspeler en te verkrijgen in meer dan 50 verschillende mat en

Lees verder

Bekijk onze showroom

Sonorous is het meest vooruit strevende merk op gebied van audio en video meubelen, de EX/ ED series lowboard tv meubels zijn uniek in zijn soort te noemen door de vele combinaties van modules en kleuren, met maar liefst 59 verschillende modules uit de EX serie (vloer modellen) en 17 modules uit de ED series (wand modellen) en 16 standaard glaskleuren (optie: 160 extra glaskleuren( 9 hout design kleuren en 3 speakerdoek kleuren is het een belevenis om combinaties te maken door de modulaire opbouw.